tisdag 24 maj 2011

En hög med nya böcker är sann vardagslyx

Efter inspiration från Lady Dahmer har jag shoppat lite nya barnböcker. Fem stycken! Förutom de spegelvända böckerna på bilden nedan (som är Kenta och Barbiesarna, Teslas mamma vill inte!, och Värsta prutten, Lolly!) köpte jag även Gunga åt Öster till 8-åringen och Punkpapporna som var restnoterad och kanske kommer senare. Äldste sonen tog med sig Gunga åt Öster i sängen, så den fick inte vara med på bilden.


Åh, det är en fröjd att läsa bra barnböcker. När de sen dessutom har lite genustema som motvikt till stora delar av barnboksvärlden som lever kvar i någon sorts 50-talsvärld, då är det ännu bättre.

Kenta och barbiesarna (av Pija Lindenbaum) handlar om fotbollskillen Kenta som gillar barbies. Jag har tittat på den tidigare, men då tyckte jag att den alltför tydligt beskrev könsrollerna på förskolan, som jag då försökte få mina barn att bortse från. Men nu när mellansonen är snart 6 så är han väldigt medveten om detta, så en bok som tar upp rollerna är perfekt. Han slukade boken, två gånger hann vi läsa den innan sovdags. Det som är lite skönt i den är också att det i bokens förskola går invandrarbarn. För sjutton, hälften av barnen på sonens förskola har påbrå från andra länder, det blir ju bara konstigt om alla böcker bara handlar som jättesvenska barn! Jag kan rekommendera alla böckerna vi köpt hem, men Pija Lindenbaum är en stående favorit här hemma. Gittanböckerna har varit mellansonens favoriter länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar