onsdag 19 december 2012

Bättre blanda vilt än köra i mitten

Nu har jag uppfostrat barn några år. Jag försöker ju att erbjuda mina barn olika sorters leksaker, kläder, beteenden - oavsett om de anses som flickiga eller pojkiga. Några iakttagelser jag gjort:

- Alla mina barn har haft starka rosa perioder som 3-4-åringar.
- De "flickiga" attributen har generellt ganska stor dragningskraft på alla, både sönerna och dottern. (Glitter, glada färger, rosa fluff-prinsessgrejor, rollekar). Även på sönerna i skolåldern.
- En del våldsamma lekar har dragningskraft på alla barnen. Svärd, jaga-lekar, skjuta-lekar. Dottern är grym på att fäktas. Det är alltid någon som börjar gråta, men aldrig hon.

En slutsats är att barnen tycker att det är extra spännande med machogrejorna och prinsessgrejorna. Innan jag fick barn trodde jag nog att jag skulle försöka hålla mig till de mer könsneutrala leksakerna, och att det var bra att undvika de mer stereotypa grejorna (lite sån är jag fortfarande, jag vill verkligen undvika det värsta). Men barnen gillar det stereotypa krafset. Bara de får välja från båda sidorna.

4 kommentarer:

 1. Skjuta är ju så galet roligt har jag insett! Efter att ha hållit emot i en massa år köpte vi plötsligt en pistol som man laddar med sex skumgummipilar. Och sen en till. Krigar mycket med vår sjuåring. Fast han brukar fnittra sig igenom krigen medan jag pepprar honom fullständigt.

  /e

  SvaraRadera
  Svar
  1. He he, vattenkrig är också rätt roligt...

   Radera
 2. Precis... Alla våra barn har också gillat båda könsleksakerna jättemycket och ofta the moore the merrier ;-). Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, men det är lite intressant faktiskt. Vore kul att gräva lite i varför...

   Radera