söndag 25 mars 2012

En hjälpande hand till Legos produktutveckling

Nu har jag och stora barnen varit i affärerna och granskat Lego Friends som jag blev så upprörd över härom veckan. Omdömet är att det ser ganska roligt ut, men att det är jättesynd att det bara är flickor i askarna (undantaget en jätteask med ett hus, ett gäng tjejer och en grillande pappa) och att det är alldeles för lite att bygga. Lego kör verkligen en jättedrive. TV-reklam, reklam i barntidningar, välplacerad skyltning och prova-på-lego vid ingången till leksaksaffären. Så det är klart att det kommer att sälja.

Jag har ju mest känt mig upprörd å flickors vägnar för att de ska känna sig utestängda från det vanliga tekniska spännande legot, men nu känner jag faktiskt att det är en förlust även för alla pojkar. Det är klart att de också kan leka med Lego Friends om de mot förmodan skulle få legot, men de skulle troligen känna att de var på besök i flickvärlden. Ändå hade det varit så otroligt lätt att med några mindre justeringar bjuda in även pojkarna. Bara att slänga i lite figurer av båda könen hade hjälpt mycket. Det blir dessutom roligare för alla. Och gör inte reklamen så förbannat stereotyp! TV-reklam för barn är generellt en helt bisarr karikatyr på 50-talet, plus en otroligt våldsbejakande manlighet.

Jag och storbarnen har som ett generöst erbjudande till företaget Lego nu spånat fram tre nya roliga Legovärldar att lansera. Håll till godo!

- Lego Magi. En magisk värld med drakar och troll (som man kan bygga själv och byta ut delar på), fantastiska slott, häxor, féer, trollkarlar, modiga legobarn, trollstavar, svärd, enhörningar, förtrollade skatter, skattkartor och mystiska flygande farkoster.

- Lego Framtid. En futuristisk värld där bara fantasin sätter gränser. Robotar, luftskepp, märkliga hus, konstiga uppfinningar (som man givetvis bygger själv). Som Lego City fast i framtiden.

- Lego Rymdvarelser. En värld av rymvarelser (som man bygger själv och kan ändra såklart), rymdskepp, planeter (kanske stora runda plattor, kanske t.o.m. i klotform) med hus, fordon och parkering för de fina rymdkeppen. Observera att rymdvarelser inte nödvändigtvis måste strida mot varandra, även om ett och annat lasersvärd förstås förhöjer upplevelsen.

En grundregel i dessa världar är att legofigurerna är både pojkar och flickor, alternativt är så neutrala att man kan välja själv. Mycket viktigt för identifikationen. Så, vad säger ni? Skulle era barn (eller ni själva) vilja leka med detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar