fredag 2 december 2011

Husbygge till helgen

En sak som hör till julförberedelserna i vår familj är pepparkakshus. Ambitionsnivån på huset anpassas efter orken, men ett hus blir det alltid. Fast ett år gjorde vi det i mellandagarna.  Jag tycker att det är roligt att göra egna konstruktioner (har ju lite svårt att följa färdiga mallar...), så vi köper inte färdigbakade husdelar. Men gärna färdigköpt deg. Känns lite onödigt att slösa mormors pepparkaksrecept på ett hus som ändå är dammigt och gammalt när man ska äta det.

Konstruktionerna har varit lite olika genom åren. Ett år var det koja (låg ambitionsnivå), ett år var det höghus (medel ambitionsnivå, men roligt när man själv bor i ett), ett år var det månlandskap och raket (det var det året vi gjorde det i mellandagarna) och förra året var det riddarborg (barnens initiativ, hög ambitionsnivå). Tricket är att använda mycket smält socker när man sätter ihop husdelarna, då spelar det ingen roll om delarna är sneda och vinda, det sitter som berg ändå. Och jag är inte så petig med slutfinishen, det blir ju snyggt ändå med kristyr och godis på. I värsta fall får man sikta florsocker över hela klabbet.

Nu har vi bestämt att helgens julförberedelse ska vara pepparkakshus. Stora barnen har börjat planera för konstruktionen, detta år ska det tydligen vara som ett rum, ett tittskåp kan man säga. Bra tycker jag, det låter enkelt, bara några fyrkantiga kakor och sen gå loss med kristyr och godis. Antagligen vill de göra en massa möbler också, men det får lösa sig. Och sen ska legofigurerna få bo där. Så ser planen ut. Om vi lyckas genomföra den lovar jag att återkomma med bild!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar