måndag 22 juli 2013

Klänningarna, komplimangerna och feministisk teori

Gah! Här på landet finns en massa gamla klänningar jag hade som liten. Fruktansvärt söta "madickenklänningar" som förvandlar min minsta vildunge till en liten ljus älva med bara ben och fladdrande hår. Hon gillar dem förstås, och de är luftiga och bekväma. Men hon får också motta komplimanger av varenda vuxen som ser henne i dem, undantagslöst. Så. Ska jag plocka undan dem, begränsa användningen eller släppa fritt?

(Här vore det verkligen på sin plats med en bild, men det funkar inte just nu - försöker återkomma med bildbeviset.)

Jag vet ju att om jag begränsar flickattiraljerna för mycket blir de bara ännu mer spännande - och jag vill ju inte signalera att det superflickiga är dåligt, absolut inte. Men jag vet inte om jag vill utsätta henne för denna utseendebekräftelsefarsot extra allt. Det känns på allvar dåligt för henne, faktiskt. Till saken hör att hon har klänningar och kjolar, nästan varje dag. Men de är i en annan stil, lite rejälare, inte så romantiskt älvlika - och ger henne inte dessa komplimanger.

Jaja, det hänger väl inte bara på dessa klänningar. Det är ju inte så att hon går fri i övrigt. Jag får kompensera med feministiskt teori. Jag har redan börjat problematisera disneyprinsessornas långa ögonfransar och flörtiga poser för henne. Sonen fick sig en föreläsning om patriarkatet, rasism och hans kommande status som vit, eventuellt hetero, man häromdagen. He he. Undrar vilket av mina barn som blir konservativ kristdemokrat?

2 kommentarer:

  1. Mm, har funderat rätt mycket på det där och kommit fram till att tjejgrejjerna med klänningar och tjusigheter inte ska diskrimineras utan tvärtom lyftas lite... Storasyster har som en hobby med att måla naglarna till exempel. Ska man kliva in i kvinnogrejjen med mens och hela paketet ska man väl få fördelarna av att kunna ha en tjusig kjol och snurra runt i också ;-)... Men diskussioner runt allt möjligt bör förstås tas och nej, smink och småkvinnors grejer försöker vi undvika. Har tänkt rätt mycket på varför det skulle vara fel med rosa när det är såå rätt för alla med blått och häftiga saker...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen viktigt att höja typiska tjejgrejor. Jag har ju dessutom uppmuntrat sönerna till den rosa halvan, så självklart uppmuntras även dottern. Sen har vi det där med bemötandet i förhållande till hur man ser ut... jag väger in det också när jag väljer kläder. Eller så väljer man rätt tillfällen för pyntet. Nagellack är ju för övrigt en lite konstnärlig hobby :-).

      Radera