onsdag 1 augusti 2012

Kampen mot det väna

Jag samlar på kvinnliga förebilder. Åja, jag kan tänka mig att ta in även manliga i min samling, men villkoret är att de visar en alternativ manlighet. Det här är ingen samling jag kategoriserar och dokumenterar, men jag gör ett litet bokmärke i mitt huvud som ska påminna mig om hur man också kan vara som kvinna. Och vilka jag ska presentera för min dotter i hopp om inspiration (eller son då, om det är en man).

När jag var liten hade jag en del förebilder som inte var så bra för mig. Karaktärer som inspirerade mig var figurer som var vackra, snälla, självuppoffrande och som det var lite synd om. Kulla-Gulla är paradexemplet, en och annan disney-princessa gick ned, spökflickan i Toffelhjältarna var en favorit (vad bra sången är förresten) och vilken annan vän varelse som helst. Nu är jag inte ute efter att dissa väna flickor, folk i allmänhet skulle må bra av lite mer vänhet. Men för mig var det inte så bra. Jag blev för vän helt enkelt, på bekostnad av andra personlighetsdrag som trycktes tillbaka.

Nu när jag inte kan falla tillbaka på att jag är ung längre, passar den väna rollen mig sämre och sämre. Och jag är ju inte vän egentligen, jag är yvig, pratig, engagerad eller tramsig när jag får chansen. Eller professionell, när det krävs. Men den väna flickan ligger liksom där bakom och lurar, och kan dyka upp när jag minst anar det.

Så därför samlar jag på förebilder. Sköna kvinnor som tar för sig, som inte ber om ursäkt, som är jäkligt duktiga och gärna lite excentriska. Excentrisk är bra. Det kommer fler och fler unga, vilket är ett otroligt gott tecken i tiden. Samtidigt som jag är lite bitter över att jag inte kommit längre trots att jag är äldre än dem. Ikväll har jag en ny i min samlingInga kommentarer:

Skicka en kommentar