tisdag 17 december 2013

Det går sådär

Nej, jag lyckas inte riktigt värja mig. Ansatsen var ju lugn och ro i december. Om man redan i vanliga fall lider brist på lugn och ro så är det ju svårt att uppnå det i december även om man skär grovt i julmåstena. Och det hjälper inte att jag bestämt mig för att det inte är viktigt med julfix, barnen håller inte alls med mig. Så köpa julklappar till dem kommer jag inte undan, och samordna övrig släkts presenter till barnen. Och sen är det julkort (ta ett foto där inget barn blundar eller gråter och lägga ut på internet och maila ut länken brukar vi göra), pepparkakshus som barnen vill göra, välja ut och "framkalla" foton till släkt och sen luciatågen, julpynt och pepparkaksbaket. Och planera hälsa-på-släkten-resan. Jag tycker inte att jag har för höga ambitioner, mitt problem är väl att jag måste inse att jag antingen får skära ned på det som jag brukar göra (skippa julkort/fotoalbumen/pepparkakorna) och göra någon besviken eller ta ledigt från jobbet för att hinna med i lugn och ro. Eller bita ihop och göra så långt jag orkar, som vanligt, men på bekostnad av adventsfriden.

Jag har i alla fall bästa tipsen för effektiv julklappshandel:

1. Köp böcker, lego, datorspel på internet. Eventuellt andra leksaker om du hittar.
2. Bestäm en affär på stan och köp alla dina andra julklappar i den affären, spring inte runt för att hitta det perfekta, som ändå alltid är en chansning. Köp något som personen ändå har nytta av, som "går åt" och helst inte blir liggande. Åhléns om man har det i sin stad är nästan fusk. Body shop eller liknande kan funka. Eller en second hand-affär. Jag valde Granit i år om ni vet vilken affär det är. Vitt och svart och naturfärgat, lådor, papper och sånt. Där köpte jag alltifrån yllesockor till svägerska, bokstavsstämplar till en unge, lakritschoklad till en släkting jag brukar ge symbolisk julklapp, ramar till släkt som får foton, och almanacka man dekorerar själv.
3. Om du måste komplettera: Ge dig själv en timme och åk sen hem. När du är i mataffären nästa gång, gå loss i tidningshyllan och bunkra upp - vem blir inte glad för en massa lyxiga tidningar man inte hade köpt själv? Bra morgonpresenter.

Men imorgon tar jag en timme ledigt innan jobbet och sätter mig och reder ut planeringen - och kanske gör en pepparkaksdeg.

2 kommentarer:

  1. Mm, förstår känslan men vi har gjort det viktigaste= klätt granen. Resten gör vi 23:e ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar din taktik - vi har inte klätt granen än, men idag köptes den och försågs med lampor. Det blir bra.

      Radera